Turun seudun joukkoliikenne Föli ottaa koekäyttöön VDL Futura FDD2-130 ‑kaksikerrosbussin kolmen viikon ajaksi 12.9.2019 alkaen. Bussi liikennöi linjoilla 6 ja 7, jotka kulkevat Turun kautta Naantaliin, Raisioon, Kaarinaan ja Lietoon.

VDL:n kaksikerrosbussia kokeillaan paljon käytetyillä seutulinjoilla, koska Föli haluaa kerätä asiakaskokemuksia laajalta alueelta. Myös kuljettajien kokemuksista ollaan kiinnostuneita. Lisäksi Turussa halutaan seurata erilaisen kaluston vaikutusta muun muassa ajoaikoihin.
– Kokeilu auttaa meitä tulevaisuuden liikenteen suunnittelussa. Samalla voimme ilahduttaa asiakkaitamme vähän erilaisella tavalla kulkea esimerkiksi työmatkat, kertoo Fölin joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

Futura FDD2 on 13 metriä pitkä ja 4 metriä korkea. Kaksikerrosbussi on suurin piirtein saman pituinen kuin nykyisin Fölin liikenteessä olevat bussit, mutta ylittää ne korkeudessa. Bussissa on yhteensä 80 istumapaikkaa, joista 61 yläkerrassa. Kuten muissakin Föli-busseissa, myös Futura FDD2 astutaan etuovesta ja poistutaan keskiovesta. Lastenvaunuille on tilaa keskioven läheisyydessä. Koeajoon tuleva Futura FDD2 on väriltään keltainen, joten se on helppo tunnistaa osaksi Fölin liikennettä.

Kaksikerrosbusseja ei ole käytetty aiemmin Suomessa paikallisliikenteessä. Maailmalla niitä on käytössä Lontoon lisäksi muun muassa Amsterdamissa ja Berliinissä. Lähimmät kaksikerrosautot löytyvät Tukholmasta, jossa ne ovat liikennöineet Tukholman ja Norrtäljen välillä jo kahdeksan vuoden ajan.

Toimitusjohtaja Henrik Mikkola iloitsee siitä, että VDL pääsee auttamaan tulevaisuuden joukkoliikenteen kehittämisessä Turussa.
– Joukkoliikenteellä on suuri vaikutus monien arkeen ja siksi onkin tärkeää kokeilla rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja parhaan mahdollisen palvelun luomiseksi. Muualla Euroopassa kaksikerrosautot on otettu ilolla vastaan seutuliikenteessä ja todettu ne kustannustehokkaiksi ratkaisuiksi. Erityisesti yläkerta on osoittautunut erittäin suosituksi hiljaisuutensa ja näkymiensä ansiosta.

Lisätietoja:
– VDL Bus & Coach Finland, toimitusjohtaja Henrik Mikkola, p. 0400 737 885

(Artikkelin kuva on päivitetty 13.9.2019)